Prevencija zaraznih bolesti pasa


pas_za_naslovnicuSpriječiti  probleme bolje je i jednostavnije nego odlasci veterinaru kada problem nastane.
Pod “problemima” podrazumijevam zarazne bolesti, unutarnje i vanjske parazite, neželjene trudnoće i bolesti koje s vašeg psa mogu prijeći na vas i obrnuto.

Vakcinacija je najvažnija mjera koju vi možete poduzeti za očuvanje dobroga zdravlja svoga psa.

Neke zarazne bolesti pasa koje možete spriječiti pravovremenim odlaskom veterinaru:

BOLESTI

KLINIČKI ZNAKOVI

PLAN ZAŠTITE

ŠTENEĆAK

Kašalj, upala i iscjedak iz očiju, povraćanje i proljev, povišena temperatura, dehidracija, kasnije neurološke promjene. U 8.tjednu, potom u 12., te 16.tjednu(ovisno o preporuci proizvođača vakcine)

PARVOVIROZA

Teško povraćanje i proljev, ponekad s primjesama krvi, bezvoljnost i nemir, dehidracija. U 8.tjednu, potom u 12., te 16.tjednu(ovisno o preporuci proizvođača vakcine)

HEPATITIS

Povraćanje i proljev, dehidracija, žutica. U 8.tjednu, potom u 12., te 16.tjednu(ovisno o preporuci proizvođača vakcine)

LEPTOSPIROZA

Bezvoljnost, gubitak teka, problemi s bubrezima i  jetrom.Leptospiroza se prenosi urinom štakora.Psi se često zaraze plivanjem u kontaminiranoj vodi.Bolest se može prenijeti i na ljude. U 8.tjednu, potom u 12., te 16.tjednu(ovisno o preporuci proizvođača vakcine)

PARAINFLUENCA

Kašalj s podražajem na povraćanje, povišena temperatura. Povećan rizik nastanka upale pluća. U 8.tjednu, potom u 12., te 16.tjednu(ovisno o preporuci proizvođača vakcine)

BJESNOĆA

Pojačano slinjenje, pojačana agresivnost, naglašena umiljatost, paraliza, hromost.Bolest je neizbježno smrtna i izrazito zarazna za ljude. S navršena 3 mjeseca, potom svake godine do 31.03.u godini  ( Zakonska osnova)

Ne postoji opće pravilo koje bi vakcine vaš pas trebao primiti, ali sva štenad treba započeti sa osnovnim cijepljenjima navedenim u gornjoj tablici. Ako vaš pas ima više od 3 mjeseca i niste sigurni da je cijepljen, najbolje je da započnete odmah sa osnovnim cijepljenjem. Životinje kao i ljudi ponekad reagiraju na vakcinaciju. Te su reakcije obično blage i kratkotrajne u vidu nevoljkosti ili povišene temperature. Nije potreban posjet veterinaru.