Kožne bolesti pasa


Učestali razlozi za posjet veterinaru su bolesti kože i krzna pasa. Da nešto nije u redu sa vašim psom vrlo je jednostavno primijetiti, pas se češe, uznemiren je, pa stoga nemojte oklijevati , odvedite svog psa veterinaru.

luna1

dsc001401

 

 

 

 

Niz kožnih nametnika, a posebice buhe odgovorne su za većinu nadražujućih kožnih bolesti. Zbog učestalog češanja može se oštetiti koža te nastati još veći problem (bakterijska kožna infekcija).

Znakovi  kožnih bolesti

Češanje,  gubitak dlake, vidljive otekline na koži sa promjenom pigmentacije, prhut, kraste, prištići, sitna krvarenja, rane od samoozljeđivanja i druge. Uz češanje, psi i ližu, grizu kožu, trljaju se i valjaju.

Mogući uzroci nastanka simptoma kožnih bolesti

  1. Kožni nametnici ( buhe ) najčešći su uzrok češanja.Mala količina sline buhe s antikoagulansom može nadražiti psa te izazvati niz problema. Žlijezde smještene u koži pasa postaju preaktivne te izlučuju sekret koji se nakuplja na koži izazivajući promjene neugodna mirisa. Posavjetujte se s vašim veterinarom i nabavite što je moguće djelotvorniji preparat za uklanjanje i spriječavanje ponovne infestacije nametnicima.
  2. Kožne bolesti izazvane bakterijama nastaju najčešće kao sekundarna infekcija prilikom oštećenja kože, tada su naime stvoreni idealni uvjeti za razmnožavanje bakterija. Kožne infekcije bakterijama stvaraju uzdignuća i prištiće na koži koji mogu biti ispunjeni gnojem odnosno upalnim stanicama. Jako je bitno što je moguće prije reagirati , postaviti pravu dijagnozu i terapirati psa, jer u protivnom mogu nastati još jača i dublja oštećenja kože koje zasigurno nećemo bezbolno riješiti. ( akutni vlažni dermatitis, ulceracije, pioderma)
  3. Ako se površina kože prhuta, od prhuti nastaju naslage zbog povećane aktivnosti žlijezda lojnica. ( seboreja ) a nastaje najčešće zbog: bakterijske infekcije kože, upala kože uzrokovana gljivicama( Dermatofitoza)- bolest opasna za ljude , stoga je jako bitno što prije početi terapirati psa sa protugljivičnim šamponima i odgovarajućim antiboiticima , šuge- vanjski nametnici ( Sarcoptes, Cheyletiella, Demodex) , lišmanijoza, opekline, imunološke bolesti
  4. Kožne izrasline ( bradavice , ciste, tumori ) . Na slici dolje možete vidjeti bradavicu na gornjoj usni zlatnog retrivera starog pet godina koja je uspiješno uklonjena kirurškim zahvatom u našoj ambulanti. Bradavice su uglavnom ljubičaste boje, šarene a mogu biti i pigmentirane, a javljaju se kod starijih pasa. Ciste su tvrde otekline smještene ispod kože.

dsc00202dsc00204

 

 

 

 

    5.   Alergije . Česti uzročnici svrbeža u pasa i mačaka su alergijske rakcije na ugriz buhe, preosjetljivost na hranu, kontaktni alergijski dermatitis, ubodi pčele ili ose…. alergija na sastojke hrane bilo kuhane kod kuće pripremljene ili gotove suhe ili vlažne vrlo su česti uzroci češanja pasa te usljed toga nastalih bolesnih promjena na koži. Ako sumnjamo na preosjetljivost zbog hrane, najbolje je da odmah promijenimo hranu u dogovoru sa veterinarom , te hranimo najmanje dva mjeseca sa sastojcima koji nisu bili zastupljeni u prethodnoj hrani.

  6.    Hormonalni poremećaji. Gubitak dlake na većem području kože može biti znak ozbiljnije bolesti.Neravnoteža spolnih hormona, slabi rad štitnjač te previše aktivna nadbubrežna žlijezda ili dermatoze zbog pomanjkanja određenih mikro i makro elemenata u organizmu.

buhe